Garlic shrimps
==============  2020-01-31  (en français ci-dessous)


Comment: Cooking shrimps is difficult as they have a tendency to go from undercooked to overcooked in a matter of seconds.
The trick is first to not overheat the pan, then cook the shrimps on 1 side for 1 to 2 mn (depending on size), then flip them, and watch the thick part, where it was deveined, and as soon as it becomes opaque, they are done. Immediately remove them from the pan.

Shrimps can be served along with another dish, for instance Fetuccini Alfredo, or on their own, as an appetizer, along with the sauce suggested here.

The shrimps are cooked in a little garlic and hot pepper (opt) infused EVOO.

2 to 4 servings

Ingredients:
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Shrimps ~200g
4 to 5 cloves garlic cut in slivers
1 hot pepper seeded, thinly sliced
EVOO
salt


Preparation:
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In a large enough fry pan, warm up a generous quantity of EVOO with a pinch of salt.
Add the garlic (must not burn but perfume the EVOO) and the hot pepper (opt).
After a ~5 to 10 mn, push the garlic and pepper aside and add the shrimps on medium heat.
Cook quickly, on both sides, and remove the shrimps as soon as they are cooked (see text).


Sauce:
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mirin
sake (opt)
Panzu or soy sauce (I prefer panzu)
grated ginger
S + P
EVOO

Preparation:
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In a bowl, prepare the sauce for a total of 1/2 cup:
1 vol mirin
1 vol sake
1 vol panzu (or soy)
grated ginger
S + P

Taste, adjust to your liking.







Crevettes à l'ail
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Commentaire: La cuisson des crevettes est difficile car elles ont tendance à passer d'une cuisson insuffisante à trop cuites en quelques secondes.
L'astuce consiste d'abord à ne pas surchauffer la poêle, puis à cuire les crevettes d'un côté pendant 1 à 2 mn (selon la taille), puis à les retourner, et surveiller la partie épaisse, où elle a été déveinée, et dès qu'elle devient opaque, c'est terminé. Retirez-les immédiatement de la poêle.

Les crevettes peuvent être servies avec un autre plat, par exemple Fetuccini Alfredo, ou seules, en entrée, avec la sauce suggérée ici.

Les crevettes sont cuites dans un peu d'EVOO infuse d'ail et de piment (opt).

2 à 4 portions

Ingrédients :
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Crevettes ~200g
4 à 5 gousses d'ail coupées en lamelles
1 piment épépiné, tranché finement
EVOO
sel


Préparation :
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Dans une poêle suffisamment grande, chauffez une généreuse quantité d'EVOO avec une pincée de sel.
Ajouter l'ail (ne pas brûler mais parfumer l'EVOO) et le piment (opt).
Au bout de ~5 à 10 mn, pousser l'ail et le piment de côté et ajouter les crevettes à feu moyen.
Cuire rapidement des deux côtés et retirer les crevettes dès qu'elles sont cuites (voir texte).


Sauce:
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mirin
saké (opt)
Panzu ou sauce soja (je préfère le panzu)
gingembre râpé
S + P
EVOO

Préparation:
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Dans un bol, préparez la sauce pour un total de 1/2 tasse:
1 vol mirin
1 vol de saké
1 vol panzu (ou soja)
gingembre râpé
S + P

Goûtez, ajustez à votre guise.